• Bora lidere teşekkürler...

İlkyardım Bilgisi

Üst Kategori: ROOT Pazar, 14 Kasım 2010 tarihinde oluşturuldu

İLKYARDIM BİLGİSİ

İLK MÜDAHALE

  • Bir kaza ile karşı karşıya kaldığın zaman önce düşün, sonra ilk yapılaması gerekenleri yap. Örneğin bir araba kazasında aşağıdakiler yapman gereken ilk şeylerdir:
  • Kendini koru. Kaza yerine giderken dikkatli ol.
  • Arabayı ve yolcuları emniyete al. Kontağı kapat. Trafik akışı için işaret koy. Çevrendekilerin sigara içmesini engelle. Arabada alevler ya da duman varsa yolcuları çabucak ana dikkatli bir şekilde arabadan çıkart.
  • Ambulans çağır. Birini telefon etmeye gönder. Telefona giden kişiye kazanın yeri ve yaralılar hakkında tam bir bilgi ver.
  • Öncelikleri belirle. Birden fazla yaralı varsa önce acil olanlarla ilgilen.
  • Yangın tehlikesi olmadıkça YARALIYI HAREKET ETTİRME: Yaralıyı hareket ettirmek küçük bir yarayı ciddi bir duruma dönüştürebilir.

YARDIMIN GETİRİLMESİ

Acil yardım isteyebileceğin kuruluşların numaraların öğren. Bu numaraları evde telefonun yanında hemen ulaşabileceğin bir yere yaz. Aynı numaraları bir karta yazarak acil durumlarda kullanabilmek üzere bir kaç jeton ya da telefon kartı ile birlikte yanında taşı.
Yardım istemek üzere telefon ettiğinde bir kazayı bildirmek istediğini söyle. Açık ve net konuş. Kazayı bildirirken şu üç sorunun cevabını ver;

-KİM? Adını söyle.
-NE? Problemi anlat. Örneğin; "Bir araba kazasının bildiriyorum. 3 yaralı var. Birisinin bilinci yerinde değil".
-NEREDE? Kazanın yerini bildir, adresi ver.

BİR KAZA DURUMUNDA AKILDA BULUNDURULACAK TEMEL İLKELER

  •  Bir kaza ile yüz yüze gelme durumunda üç temel ilkeyi hiç unutma;
  • Teşhis: Önce kazazede ya da kazazedeleri saptayarak yaralarını belirle.
  • Tedavi: Bildiğin ilk yardım tekniklerini uygula. Gerçek tedaviyi bir uzmanın vermesi gerektiğini unutma.
  • Taşıma: Yaralı ya da yaralıları tıbbi personele ulaştır.Bir kaza durumunda ilk yardım uygulamaya hazır olabilmek için yapacağın en doğru şey bir ilk yardım kursuna devam etmek ve ilk yardımın nasıl verileceğinin öğrenmektir. Aşağıdaki satırlarda bazı genel bilgiler bulacak ama ilk yardımın nasıl uygulanacağını öğrenmek için bir kursa katılmayı unutma!

ŞOK

Çevresel kan akımının yetersiz olmasıdır. Şoku oluşturan belli başlı sebepler:

  • · Kan hacminin azalması (yanık)
  • · Kalp kökenli şoklar (kalp krizi)
  • · Damar genişlemesi (karaciğer yetersizliği, beyin yaralanmaları, ilaç ve toksik maddeler)

 

GENEL ŞOK BELİRTİLERİ

Halsizlik, huzursuzluk ve endişe, nabzın çok zayıf, hızlı ve düzensiz atması, vücut ısısının düşmesi, solunumun yüzeysel ve hızlı olması, göz bebeklerinin donuk ve geniş olması, kan basıncının düşmesi, derinin solgun, nemli, soğuk ve terli olması, soluk yüz, mor dudaklar, nefes alamama korkusu ve hava açlığı.
Şokta ilkyardım:
Bacaklar yükseltilir. Vücut ısısının düşmesi engellenir, kazazedenin üzerine bir şeyler örtülür. Bir şeyler içirilmez.

GENEL TRAVMA TEDAVİSİ

  1. Kendinizi tehlikeye atmayın.
  2. Tehlikeyi uzaklaştırın, yaralıyı emniyete alın.
  3. Kazanın oluş şeklini anlamaya çalışın (kazanın oluş şekli ağır hasara yol açması beklenen tipte mi?).
  4. Yaralının nefes alıp almadığını kontrol edin.
  5. Nabız atımı olup olmadığını kontrol edin (yoksa CPR ve suni solunum).
  6. Büyük dışa kanama olup olmadığını kontrol edin.
  7. Şoku engelleyin (şok pozisyonu).
  8. Yarayı temizleyin.
  9. Görünen kırıkları atelleyip (sabitleyip) nakledin.

BÖLGESEL TRAVMA TEDAVİSİ

  • Kafa travması: Kazazedenin bilinci yerinde olmayabilir. Bulantı, kusma, baş ağrısı veya baş dönmesi olabilir. Göz bebeklerinde ve solunumda anormallikler gözlenebilir. Kulaktan veya burundan kan yada sıvı gelebilir.
  • Kazazede başı hafifçe yukarı gelecek şekilde yatırılmalıdır. Kanayan burun ya da kulak hiçbir şekilde tıkanmamalı, o yöne doğru yatırılmalıdır. Kusarsa, başı yana çevrilmeli ve hemen ağzı temizlenmelidir. Yarı oturur durumda, sedyeyle acilen nakledilmelidir.
  • Boyun-omurga travması: Boyun, sırt ve belde ağrı söz konusudur. Düz zemine yatırılmalıdır. Boyun sabitlenmeli ve kazazede kesinlikle hareket ettirilmemelidir.
  • Karın travması: Yara vücut eksenine paralel ise kazazede düz yatırılarak, yaranın mümkün olduğunca kapanması sağlanır. Eğer yaralanma enine ise; ayakları karına doğru çekip, sırtı ve başı yastıkla destekliyoruz. Çıkan organları içeri sokmaya çalışmıyoruz, topluyoruz ve ıslak tutuyoruz.
  • Göğüs travması: En çok kaburga kırıklarına rastlanılır. Eğer bir delik varsa hemen elimizle kapatıyoruz. Bulabiliyorsak temiz bir gazlı bezin üzerine vazelin sürerek, deliği kapatıyoruz

SICAĞA BAĞLI RAHATSIZLIKLAR

Başlıca rahatsızlıklar sıcak yorgunluğu, sıcak krampları, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpmasıdır. Sıcaktan ve etkilerinden korunmak için yeterli miktarda su ve tuz alınmalı, açık renkli kıyafetler tercih edilmeli, şapka kullanılmalı, fazla alkol alınmamalı ve aşırı yorgunluktan kaçınılmalıdır.

Gösterim: 8042

Arama